F-AirGo: Hibridni uređaj za zaštitu voćnjaka od mraza

Od prolećnih mrazeva branimo se, s manje – više uspeha, različitim metodama i uz različite troškove. Zadimlјavanje i orošavanje obezbeđuju pouzdane rezultate, ali troškovi ovih metoda su veoma visoki. Postoje i mobilni uređaji za zagrevanje vazduha, kao i fogeri. Na tržištu su dostupni i specijalni ventilatori za mešanje vazduha, takozvane vetrenjače. Endre Farago, vlasnik mađarske firme Farago-Precision, od karakteristika navedenih mašina i aparata uzeo je ono što je najbolјe i proizvodnju hibridnog uređaja pod nazivom F-AirGo V2021 poverio je renomiranom mađarskom proizvođaču visokokvalitetne poljoprivredne mehanizacije BUŠA.

Princip rada je isti kao kod ventilatora. U slučaju radijacionog mraza, tlo je najhladnije a vazdušni slojevi iznad njega se tokom noći polako hlade. Između vazdušnih slojeva mogu postojati prilično velike temperaturne razlike, čak i pri malim visinskim razlikama. U najvećem broju slučajeva na visini od 4-5 m nema štete od mraza. To se najbolјe moglo videti kod bagrema, naime ovo drvo na vrhu stabla donelo je zdrave mahune. Ovaj relativno topao vazduh spušta iznad tla izmenjivač vazduha i štiti od mraza cvetove, odnosno rane nejake plodove. U ovom aparatu nema tako snažnog ventilatora kao kod vetrenjača, međutim, kapacitet od 100 hilјada kubnih metara na čas, identičan je količini vazduha koji se na 3,5 hektara nalazi na visini od 3 metara. Upravo zbog toga se mašina – kako konstruktor navodi – preporučuje za zaštitu površine od 3,5 hektara.

U suštini, uređaj je veoma jednostavan. U velikom, vertikalno postavlјenom bubnju, okreće se aksialni ventilator i uz pomoć usmerivača – koji obuhvata promer celog kruga – izduvava od gore usisani vazduh, na 30 cm iznad tla. Ovaj vazduh je za 3-5 stepeni Celzijusa topliji nego neposredno iznad tla a prostire se na udalјenost od 20 metara, pa se polako diže do visine plodne zone bilјaka. Dakle, „ne beži“ sa datog prostora bez obzira što je topliji nego vazduh okoline, ne širi se, nego se polako hladi i postepeno pada na deo tla koji se štiti i tamo i ostaje.

Ova metoda omogućava da se voćnjaci i vinogradi štite protiv mraza do -7 stepeni Celzijusa, kako bi se izbegla puna ili delimična šteta od mraza.

Od prognozirane hladnoće i količine toplote koja se može postići inverzijom, zavisi koliki prostor možemo štititi. Kada je hladnije preporuka je da se mašina vozi na manjem prostoru, u više krugova. Aparat štiti prostor od po 15 m sa obe strane. Primera radi, ako je razmak između redova 4 m, jednim prolaskom štitimo sedam redova. Kako bi obezbedili kontinuitet zaštite i pokrivanje prostora, preporučujemo da se aparatom prolazi u svakom drugom redu. Osnovni je cilј da se za 15 minuta vratimo u redove, koji su već „zagrejani“.

Uređaj je tako konstituisan da se optimalni rezultati zagrevanja površine postižu sa traktorom od 70-100 KS.

Prvi industrijski uređaj je proizveden u preduzeću BUŠA. Bence Horvat prihvatio se proizvodnje iz razloga što zagovara princip da „obe strane treba dobro da prođu“, a ovo prosto i jednostavno rešenje bilo je ubedlјivo za njega. Inače, firma BUŠA je poznata po svojim robusnim polјoprivrednim mašinama za obradu zemlјišta, među kojima se ističe ponos kompanije – rotaciona motika.

Treba meriti

Endre Farago je do sada obavlјao eksperimente pomoću dve mašine sopstvene proizvodnje. Svaka serijski proizvedena mašina poseduje senzor sa displejom smeštenim u kabini traktora, na kojem se pojavlјuju razni evidentirani parametri.

U sopstvenim voćnjacima je obavio veliki broj raznih merenja u vezi sa funkcionisanjem mašine i na bazi tih podataka formulisao je svoje sugestije. Postigao je dobre rezultate i kada je sa mašinom krenuo uveče u 10 časova a temperatura je bila minus 3,2 Celzijusa. Ovu temperaturu je podigao na minus 1,7 C. Naravno, odbrana se mora započeti još tokom kasnog popodneva, kada se mraz tek očekuje.

Između ostalog, izmerio je i koliko vremena je potrebno da se temperatura usisanog vazduha spusti na nivo temperature u blizini tla. Utvrdio je da taj postupak traje između 20 i 25 minuta. Zbog toga je preporučio da, radi sigurnosti, između odlaznog i povratnog hoda ne prođe više od 15 minuta.

Kako kaže, važno je da se ne radi nasumice, nego da se temperatura meri na više punktova u voćnjaku i na različitim visinama.

Ekskluzivni distributer F-AirGo mašine za teritoriju Srbije je preduzeće HunAgri iz Novog Sada.

Zainteresovani ste za nabavku? Kliknite OVDE!