BUŠA međuredni kultivator sa roto-motikom

Serija KS – Štedi vreme i novac!

Jedna od sve značajnijih i traženijih funkcija rotacione motike je međuredna obrada, u izvedbi BUŠA međurednih kultivatora. Primenjuje se kod svih tehnoloških procesa – za uništavanje korova, aplikaciju hranljivih materija u zemljište i čuvanje vlage u tlu. Prilikom međuredne obrade posebno se ističe funkcija uništavanja korovskog bilja. Uz to, rotor stvara rastresito zemljište, ali ne dotiče biljke, mlade stabljike, bez obzira što pored njih prolazi na ekstremno malom rastojanju. Noževi, koji se kreću veoma brzo, kidaju tvrdu zemlju, stvarajući usitnjenu strukturu, dok klasične mašine podižu na površinu veliko, kompaktno grumenje. Zbog velike radne brzine i minimalne potrebe za održavanjem, pruža se mogućnost za obradu velikih zemljišnih površina; mašina se od nakupljenih biljnih otpadaka nikada neće zagušiti, i ako dodate GPS elektroniku za navođenje, rotaciona motika će raditi u tri smene, bez zaustavljanja. Sa stanovišta profita, od velikog značaja je da se korovi – koji od industrijskih biljaka oduzimaju vlagu i hranljive materije – odstrane što efikasnije, da se zemljište snabde ekstra hranljivim materijama, smanji poticanje vlage i spreči nastanak čvrste, napucale kore. Troškovi su manji i zbog smanjenih potreba za održavanjem. Kako jedna stara izreka navodi, “jedno kopanje znači pola kiše”, te nije svejedno da li će tokom jednog sušnog leta rod propasti jer je nedostajala baš ta “polovina kiše”. S obzirom da je mašina sa roto-motikom pogodna za obradu velikih zemljišnih površina, koristi se i za unos hranljivih materija za uzgoj ranih hibrida. Međuredni kultivatori BUŠA pogodni su za aplikaciju granuliranih i tečnih veštačkih đubriva, a zbog uništavanja korova mehaničkim putem, smanjuje se potreba za hemijskim sredstvima. Na taj način neće postojati ni rizik da zbog predoziranja herbicida, biljka kasni u rastu ili propadne.

U mađarskoj fabrici za proizvodnju poljoprivrednih mašina BUŠA, razmišljaju drugačije od drugih. Razmišljaju sa aspekta profita, tehnologije i bezbednosti. Zato su jedan sopstveni patent – rotacionu motiku – na inovativan način implementirali u svoje mašine, koje su već decenijama poznate kao “teška kategorija” među priključnim mašinama.

Krajnji cilj uzgoja bilja je profit. Imajući na umu taj cilj na kratkoj, srednjoj i dugoj stazi, moramo razmišljati o tehnologiji. Moramo posmatrati ceo proces, počev od setvenog materijala pa do žetve: šta nam vredi dobit, stečen na prvom koraku, a izgubljen na drugom, i to u višestrukom iznosu? Dobit u jednoj godini ne vredi ako je na štetu ostalih godina koje slede.

Ako želimo siguran profit, ne smemo dozvoliti gubitak na prinosu, odnosno gubitak celog roda. Zbog toga – i u pravo vreme – moramo koristiti odgovarajući alat. U tom cilju pravi izbor je BUŠA rotaciona motika, sa svojim različitim funkcijama. Roto-motika se može prilagoditi raznim mašinama i tehnološkim procesima, pošto od svojih konkurenata obavlja više funkcija, a i standardne funkcije obavlja brže i efikasnije.

Rotaciona motika je inovativno oruđe za predsetvenu pripremu i klasičnu obradu zemljišta koje je osamdesetih godina osmislio i patentirao gospodin Benedek Horvat (na naslovnoj fotografiji), osnivač renomirane mađarske firme BUŠA. Njegov patent je danas registrovan i zaštićen u više desetina država širom Evrope i sveta.

Roto-motika je jedinstvena na tržištu kada je reč o uništavanju korova, efikasnosti i preciznosti. Uspešno se koristi za međurednu obradu kod ratarskih kultura, kao i u vinogradima i voćnjacima.

Noževi rotacione motike se prave od specijalnog švedskog čelika, a zahvaljujući specifičnoj tehnologiji kovanja, izuzetno su jaki i otporni na habanje.

Noževi rotacione motike pokreću se velikom brzinom nadole i brže i više puta dolaze u kontakt sa tlom nego kod drugih mašina. Iz toga proističe njena izuzetna sposobnost usitnjavanja zemljišta. Ova konstatacija važi i za tvrde i glinene podloge, na kojima – rotirajući se veoma brzo – ne podiže na površinu veliko grumenje.

Rotor maltene celom širinom obrađuje zemljište, zbog toga alat izuzetno efikasno ispravlja neravnine na zemljištu.

Rotaciona motika je totalni herbicid! Korov koji joj se nađe na putu – nestaće. Brzo rotirajući noževi slamaju korov i onemogućavaju da se snabdeva hranljivim materijama. U tvrdom zemljištu noževi presecaju stabljike bilja, a na peskovitom tlu ih čupaju u celosti. Sa korenja koje dospeva na površinu – zbog mnoštva kratkih udaraca – skida se zemlja, pa korov brzo uvene.

Pošto se rotori brzo okreću, alat čisti sam sebe. I veće namotane biljke skida sa sebe i baca na površinu. Na taj način obezbeđeno je permanentno funkcionisanje i primena raznih tehnologija obrade zemljišta.

Garancija: 2 godine

Isporuka: Uključena u cenu

Rok isporuke: 15-60 dana